SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/015 | 6200 Kiskőrös, Árpád utca 20. (székhely), 6200 Kiskőrös, Sárkány József utca 11. (Sárkány József utcai telephely)

Intézmény logo

Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. febr. 15.


wattay

  Újabb diákok előtt nyílik meg az egyetemre jutás lehetősége!

  Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum.

  Újabb diákok előtt nyílik meg az egyetemre jutás lehetősége!

  Az ünnepi eseménynek a Neumann János Egyetem Kecskeméti Campus épülete adott otthont. A megállapodásnak köszönhetően az egyetem a Szakképzési Centrum tanulói számára több ágazatban is biztosítani tudja a felsőoktatási intézménybe jutás lehetőségét beszámítva azokat a krediteket, amelyeket a szakképzésben kapnak a diákok. 

  A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum vezetőit és az intézményvezetőket Halczmann Szilvia a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának beiskolázási igazgatója köszöntötte az MNB Innovációs tér és könyvsarok termében.

  Dr. habil Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az együttműködési megállapodásnak az egyik nagyon fontos célja, hogy tájékoztatni tudják a diákokat arról, hogy a felsőoktatásban milyen lehetőségeik vannak, a legkiválóbb tanulók eljuthassanak az egyetemre.  A Neumann János Egyetem célkitűzése, hogy a helyi munkaerőpiachoz kapcsolódóan tudják ezeket az igényeket teljesíteni. Fontos feladat az is, hogy a szülők és diákok tájékoztatása mellett a kollégákat, a tanárkollégákat is el tudják látni olyan információkkal, amelyek segítik a munkájukat.

  „Nagyon régi vágyunk már az, hogy a középiskolákkal, partnerségben az ott tanuló legtehetségesebb diákokkal, az őket támogató oktatókkal kialakítsunk egy olyan hálózatot, amely majd a mi egyetemünk tehetséggondozási programjait is tovább tudja vinni. Olyan kiváló hallgatói utánpótlásban is gondolkodunk, amely egyrészt a hallgatói teljesítményekben, másrészt akár a tudományos diákköri tevékenységben vagy később akár a kutatómunkában is számottevő lehet majd. Sokat dolgoztunk azon is az elmúlt időszakban, hogy a szakképzésben tanuló fiataloknak az egyetemre érkezését hogyan tudjuk segíteni, támogatni, hogyan tudjuk beszámítani azokat a gyakorlati képzéseket, azokat az oktatási feladatokat, amelyeket Önök elvégeznek a szakképzésben, és hogyan lehet majd akár az egyetemi tanulmányokban kreditek formájában érvényesíteni azt a tudást, azt a gyakorlati képzettséget, amit megszereztek az Önök intézményeiben.”– mondta a rektor.

  Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója a találkozón elmondta, a centrum intézményei komoly munkával igyekeznek az arra alkalmas fiatalokat a szakképzés irányába terelni. Az öt intézményben jelenleg háromezer tanuló felkészítését végzik.

   A felnőtt tanulók létszáma meghaladja ezer főt. Az öt intézmény ezen az igen nagy területen próbálja biztosítani a cégeknek a szakember utánpótlást. A statisztikák szerint, több mint hatezer regisztrált cég van ezen a területen, körülbelül 300 céggel vannak duális kapcsolatban.

  „Első körben a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumnál kaptuk meg azt az engedélyt, amely alapján már beiskolázhatnak, viszont célkitűzésünk a többi intézményeink számára is biztosítani ezt a lehetőséget. Nyilván a mai megállapodás is alapja lesz ennek. A távlati elképzeléseink szerint Halason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán is minimum két-két, de inkább három ágazatban szeretnénk okleveles technikusokat képezni.”- tette hozzá a főigazgató.

   A felelősség lehetőség, a lehetőség felelősség- ezzel a jelmondattal kezdte beszédét Tasi Judit a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának igazgatója.

  Ismertetőjében elhangzott, hogy a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma 1962 óta elkötelezett a hazai gazdasági szakemberek képzése iránt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az oktatásukat megújítsák.

  „A bizalmi kapcsolatunk már megalapozott, hiszen a 2024/2025-ös tanévben szinte kétosztálynyi gyerek jelentkezik a Neumann János Egyetemre.  Nagyon bízom benne, hogy most lehetőséget kapunk egy olyan tartalmas kapcsolatra az egyetemmel, ami mind Kiskunfélegyháza, mind a Kecskemét környéki iparvidék gazdasági szakembereit, kereskedelmi szakembereit képzi majd. Ez egy felelősség számunkra a tanulókkal szemben, hiszen olyan szakmai és emberi életre próbáljuk őket nevelni, hogy majd megállják a helyüket az egyetemen és a munka világában. Tudás, értékteremtés, biztos jövő. Azt gondolom, hogy mi ott Kiskunfélegyházán, az Oskola utcában ezt kínáljuk a gyerekeknek, illetve a leendő szakembereknek. Kollégáim nevében mondhatom, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a tudás az okleveles technikus képzéshez méltó legyen arra, amit most itt az együttműködési keretében aláírnak.” – zárta gondolatait az intézményvezető.

  Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja reményét fejezte ki, hogy mindkét fél számára eredményes és hasznos lesz az együttműködés.

  A dékán ismertetőjében elhangzott, hogy a diákjaik 66%-a technikumokból érkezik.

  „A technikumoknak is, illetve a mi egyetemünknek, mint alkalmazott tudományok egyetemének az a közös ismérve, hogy próbáljuk a gyakorlattal nevelni a diákjainkat, próbálunk egy stabil elméleti háttéren alapuló, de mégiscsak gyakorlatias képzést adni a diákoknak, és nemcsak a diákoknak, hanem azoknak a vállalatoknak, akik majd alkalmazzák ezeket a fiatalokat. Így összefogva megvan az a távlati lehetőségünk is, hogy egy nagyon izgalmas és sokszínű életpályát tudunk kínálni, hiszen magában a szakképzésben is többféle kimeneti szint van. Azt gondolom, hogy most ragyogó lehetőségeik vannak fiataloknak, és most már minden lehetőség adott nekik, hogy továbblépjenek a felsőoktatásba, például hozzánk.” – mondta a dékán.

  Az együttműködési megállapodást Csúzdi Zoltán kancellár, Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója és Dr. habil Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora, és Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja látta el kézjegyével.

   

  (Forrás: Kiskunhalasi Szakképzési Centrum)

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Internet Fiesta - 2024

  Internet Fiesta - 2024

  A mesterséges intelligenciáról tartott előadást Czeffer Milán oktató.

  2024. márc. 27.


  wattay

  Újabb Wattay-s siker matematika versenyen

  Újabb Wattay-s siker matematika versenyen

  A Megyei Matematikaverseny döntőjének ünnepélyes eredményhirdetésére két tanulónk kapott meghívást.

  2024. márc. 13.


  wattay

  Március 15-re emlékezünk

  Március 15-re emlékezünk

  Emlékezzünk 1848. március 15-re

  2024. márc. 13.


  wattay


  Partnereink

  SZC logo

  Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


  Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum

  6200 Kiskőrös, Árpád utca 20. (székhely), 6200 Kiskőrös, Sárkány József utca 11. (Sárkány József utcai telephely)


  2024Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum