DIGITÁLIS KÖZÖSSÉGI ALKOTÓMŰHELY

BEMUTATKOZÁS

A műhelyről röviden

A műhely a GINOP-6.2.3-17-2017-00004 "A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért" projekt keretében valósult meg, aminek helyszíne a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium Tanműhelyének (6200 Kiskőrös, Izsáki út 18.) területe.

A 120 m2-es épület két helyisége 4 szakmacsoportnak ad otthont:

 • Informatika
 • Textilipar
 • Faipar
 • Fémipar

A műhelyt a felsorolt szakmák hagyományos és a legkorszerűbb eszközeivel is felszereltük, hogy a foglalkozások során minél szélesebb spektrumban tudjuk bemutatni azokat.

Eszközparkunkban megtalálható:

 • CO Lézervágó és gravírozó
 • 3D nyomtatók
 • 3D tervezőszoftverek
 • Automata hímzőgép
 • Programozható robotkar
 • Micro:bit, Arduino, és RaspberryPi és mikroelektronikai kitek
 • Felsőmarógép
 • Az asztalos, a faipar és a textilipar kézi szerszámai

Tevékenységeink:

 • Nagy számban tartottunk már technika órákat, bemutatókat, értekezleteket, délutáni foglalkozásokat.
 • Készítettünk orvosi pajzsokat 3D nyomtatással és lézervágással a környező egészségügyi és szociális intézményeknek.
 • Az iskolai nyakkendők itt készülnek.
 • Általános iskolások részére rendeztünk nyári tábort.

Nyári tábor a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben

A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium Digitális Közösségi Alkotóműhelyében idén első ízben kerül megrendezésre a Szuperhősök DKA tábor. A foglalkozásokon előzetes bejelentkezést követően lehet részt venni.

Egy-egy program terjedelme egy hét, és naponta 8-12-ig vannak foglalkoztatva a diákok.

A tábor célja, hogy a 6. és 7. osztályos tanulók megismerhessék a legkorszerűbb technológiákat, amelyek segítségével saját fantáziájukkal vegyítve kézzel fogható tárgyakat alakítanak. A foglalkozásokon lézervágás és 3D nyomtatás technológiákkal tervezik meg és hozzák létre szuperhősüket és annak logóját, készítenek képregény-kulcstartót, illetve megismerhetjük a fejükben született hős történetét egy prezentáció által. Játszva tanulnak a körülöttük lévő világ modern vívmányairól, és sajátítanak el új hasznos információkat. A hetet egy kész szuperhőssel, logóval, kulcstartóval, eredet-történettel és társasjátékkal zárják. Azonban egy kis meglepetéssel is készülünk nekik...

Kedden a nyári kánikulában jégkrémet kaptak a táborozó diákok és az oktatók is. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető hogy nagy sikere van a tábornak a gyerekek körében. Napról napra lelkesebben vágnak bele reggel az új nap adta kihívásokba, és kíváncsian érdeklődnek, legközelebb mit fognak csinálni.

Fagyal Zoltán
műhelymester

A Kiskőrös TV korábbi felvétele

Első hét fotóiMásodik hét fotói
Duális képzők fóruma

DUÁLIS KÉPZŐK FÓRUMA A WATTAYBAN

Fórum, 2021.06.08.

A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium szervezésben valósult meg 2021. június 08-án a duális képzők fóruma. A fórum célja volt a szakképzésben történt változások bemutatása, az iskola és a gazdálkodó szervezetek közötti együttműködés megerősítése a Szakképzés 4.0 stratégia alapján.

A rendezvényen Franczia László igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Csúzdi Zoltán a Kiskunhalasi SZC kancellárja megnyitójában kifejtette a duális képzők meghatározó jelenlétét a szakképzésben.

Benedek Tibor igazgatóhelyettes előadásában bemutatta a szakképzésben történt változásokat és az ennek következtében elvégzendő feladatokat. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Konfár-Szabó Beáta szakképzési tanácsadó tartott tájékoztatást a szakképzési munkaszerződés rendszeréről.

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Papp Gyula a Kiskunhalasi SZC főigazgatója, valamint Vikker József a Kiskunhalasi SZC szakmai főigazgató-helyettese.

Duális képzőként az alábbi szervezetek vettek részt a rendezvényen: Protokon Kft, Agroline Kft, Tek-Szol Kft, Ungvári Works Kft, Eckerle Industrie Kft, Kurta Kocsma Kft, Németh Vendéglátó Kft, Zöld Vendéglő Akasztó valamint Aszódi János, Fejes István egyéni vállalkozók, képviselve a Gépészet, a Fa- és bútoripar, valamint a Turizmus- vendéglátás ágazatokat.

Az előadások után kötetlen beszélgetés keretében kerültek megvitatásra, átgondolásra a felmerült kérdések, észrevételek. A rendezvény helyszínéül a GINOP-6.2.3-17-2017-00004 projekt keretében kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhely szolgált. A szervezési, előkészítési feladatok elvégzéséért köszönet illeti Fülöpné Horváth Mónika igazgatóhelyettest.

„A Szakképzés 4.0 stratégia célja, hogy a magyar fiatalok olyan készségek és kompetenciák birtokában kerüljenek ki az iskolarendszerből, amelyek segítségével megállják a helyüket a negyedik ipari forradalomban átalakuló munkakörökben is. A szakképzés és felnőttképzés megújítása elengedhetetlenné vált a gyors technológiai fejlődés és a munkaerőpiaci elvárások folyamatos változása miatt. A gazdasági növekedés csak akkor tartható fent hosszú távon, ha a fejlesztések hatékonyságnövekedést eredményeznek, és ehhez elegendő számú, megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakember áll a munkaerőpiac rendelkezésére. Ehhez a gazdaság mindenkori igényeihez jobban alkalmazkodni képes szakképzésre és felnőttképzésre van szükség.” www.ikk.hu

Benedek Tibor

Duális képzők fóruma

DIGITÁLIS KÖZÖSSÉGI ALKOTÓMŰHELY - ONLINE BEMUTATÓ NAP

Bemutató, 2021.01.08.

A GINOP-6.2.3-17-2017-00004 A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért című projekt keretében kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhely bemutató eseményére 2021. január 08-án, pénteken 10:00 órakor került sor.

Az alkalmon Pölöskei Gáborné az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes-államtitkára köszöntötte résztvevőket.

A DKA kialakításának előnyeiről, valamint a pályázat részleteiről Papp Gyula főigazgató, illetve Vikker József szakmai vezető koordinátor adott tájékoztatást.

A DKA-ban rejlő lehetőségekről Fagyal Zoltán műhelymester számolt be, bemutatva az új technológiák megjelenési lehetőségeit ezeken a foglalkozásokon.

Az eseményről készült közvetítés megtekinthető az alábbi elérhetőségen

Duális képzők fóruma

ÚJ TÁBLA HIRDETI A TANMŰHELYT

Iskolánk fém- és faipari tanműhelyében több, mint 20 éve folyik szakmai képzés. Az Izsáki úton közlekedők a közelmúltban új „cégtáblára” lehettek figyelmesek, mely a tanműhelyre, annak képzési kínálatára és a Digitális Közösségi Alkotóműhelyre hívja fel a figyelmet.

A tervezésért Fagyal Zoltánt, a Digitális Közösségi Alkotóműhely műhelymesterét, a kivitelezésért az iskola oktatóit, tanulóit és a Nogadekor Kft.-t, a tábla kihelyezéséért pedig a Magesz Transz Kft.-t illeti köszönet.

Duális képzők fóruma

ARCVÉDŐ PAJZSOKKAL SEGÍT A WATTAY

Adományok, 2020. április

Kiskőrösön a KSZC Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a legújabb technikát, a 3D-s nyomtatást állította a védekezés szolgálatába. A Wattayban az egész arcot védő plexi pajzs nyomtatását határozták el azért, hogy az egészségügyben, valamint a szociális szférában dolgozók vírus elleni védekezését megkönnyítsék.

Az arcpajzsok a KSZC Wattay Digitális Közösségi Alkotóműhelyében készülnek Fagyal Zoltán műhelymester munkája által. A koronavírus-fertőzés ellen hatékony védekezési eszköz az arcvédő pajzs viselése, hiszen csökkenti a kórokozókkal történő érintkezés kockázatát, ugyanakkor lehetővé teszi az egyéb védekező eszközök (pl. maszk) egyidejű használatát. Könnyű súlya és állítható fejmérete miatt kényelmes viseletet biztosít, az átlátszó pajzs pedig nem korlátozza a látási viszonyokat. Anyaga ellenáll az alkoholbázisú fertőtlenítőszereknek, ezáltal lehetővé téve a többszöri viselést.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház után, most a keceli Csendes Ősz Idősek Otthona, a kaskantyúi Harmónia Integrált és Szociális Intézmény, valamint a Soltvadkerti Református Idősek Otthona munkatársai részére adományoztak arcvédő pajzsokat, sőt hamarosan a kiskőrösi Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthonba és a Kiskőrösi Önkormányzat fenntartásában működő Idősek Otthona részére is szállítanak több mint 20 darabot, továbbá készül pajzs háziorvosok és fogorvosok, valamint a Kossuth Rádió részére is.

A plexik anyagát ezúttal is Antóni Zsolt keceli vállalkozó bocsájtotta rendelkezésükre térítésmentesen, amit a lézeres megmunkálás után a 3D nyomtatott keretekre illesztettek.

Az arcpajzsok kiszállításában Franczia László igazgató mellett, Fagyal Zoltán a DKA műhelymestere is részt vesz.

Ugrás a cikk elejére


Kecelre kerültek az újabb pajzsok


Újabb 16 darab pajzs készült a KSZC Wattay Digitális Közösségi Alkotóműhelyében, melyet 2020. április 16-án adott átt Franczia László igazgató a keceli Csendes Ősz Idősek Otthona részére.


Ugrás a cikk elejére

50 db pajzs a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház részére

A koronavírus-járvánnyal való megküzdést segíti a Wattay Digitális Közösségi Alkotóműhelye, amely eddig 50 darab arcvédő plexi pajzsot gyártott le. A pajzsokat Franczia László, a Wattay igazgatója és Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója adták át április 9-én dr. Ördögh Csabának, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosigazgatójának. Kiskunhalason a koronavírusos betegek ellátására egy mobil járványkórházat építettek, az itt dolgozó egészségügyi szakembereknek nagy segítséget fognak jelenteni az elkészült arcpajzsok.

Az arcpajzsok keretei több napon keresztül készültek 3D-s nyomtató segítségével, majd ezekre a keretekre gumit illesztettek, végül a plexit rakták bele. Ezek anyagát - mely 0,5 mm vastagságú PET-G plexi anyag és a 60%-os alkoholos fertőtlenítésnek ellenáll - Antóni Zsolt keceli vállalkozó biztosította a Wattaynak térítésmentesen.

-KV-

Ugrás a cikk elejére