Magyar nyelvi versenyek

ONLINE VERSENYEK MAGYARBÓL

Az idei tanévben rendhagyó módon online versenyek lesznek magyar nyelv és irodalomból.

A következő versenyekre lehet jelentkezni:

 1. Házi versmondó verseny:

  Tanuld meg egy – lehetőleg – magyar költő versét, előadásodat vedd fel videóra és küldd el az alábbi e-mail címre:

  wattaymagyarverseny@gmail.com

  Kérd magyartanárod segítségét a versválasztásban!

  Beküldési határidő: 2020. december 18.

 2. Házi szép magyar beszéd verseny:

  Válassz ki egy kb. 3 perces prózai szöveget, melyet értelmező módon (hangsúly, hanglejtés, artikuláció stb.) felolvasol. Előadásod vedd fel videóra és küldd el az alábbi e-mail címre:

  wattaymagyarverseny@gmail.com

  Kérd meg magyartanárodat, segítsen a szöveg kiválasztásában!

  Beküldési határidő: 2020. december 18.

 3. Házi helyesírási verseny:

  Egy helyesírási feladatlap megírása.

  Keresd magyartanárodat, aki felírja jelentkezésedet. A verseny december hónapban kerül megrendezésre.

A versenyen elért szép eredményeket díjazzuk oklevél és könyv formájában!

Hatvani Zoltán szavalóverseny

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg 2019. március 9-én a Hatvani Zoltán előadóművészről elnevezett, megyei szintű, középiskolásoknak meghirdetett szavalóversenyt, Kiskunhalason, a Dékáni Szakgimnáziumban.

Az idei évben Ady Endre halálának száz éves évfordulójára emlékezve a résztvevők a neves költő verseit adták elő. A verseny ünnepélyes megnyitóján Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd a Lyra együttes tagjai — akikkel többször is fellépett Hatvani Zoltán — megzenésített verseket, illetve Cseh Tamás műveit adták elő. A Wattayt Hordós Noémi (11.A), Szabó Anna (10.A) és Szűcs Dávid (5/13.A) képviselte, felkészítő tanáraik: Tóthné Sási Katalin, Podmaniczky Gabriella és Soós Andrea pedagógusok voltak. A diákok az első fordulóban a kötelező verset, Ady Endre A Duna vallomása című költeményét adták elő, majd a szabadon választott művek elmondása következett. A zsűri tanácskozása alatt a 28 tanuló izgatottan várta az eredményhirdetést.

A szavaló diákok emléklapot kaptak. Iskolánk tanulója, Szabó Anna (10.A) pedig a zsűrielnök Komáromi Attila különdíjában részesült. Gratulálunk az eredményhez!

- Podmaniczky Gabriella -

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

Helyesírási házi verseny

2020 novemberében szerveztük meg az Implom József Helyesírási Verseny iskolai fordulóját. Az eddigi évek során megszokhattuk, hogy nagyon sok diák jelentkezik erre a versenyre, idén is így történt.

Összesen 28 tanuló vállalta a megmérettetést, tanórai keretek között egy helyesírási feladatlap kitöltését. Közülük a legjobb eredményt Flaisz Melani 11.A és Tóth Vivien KK 13/1 osztályos tanulók érték el. Felkészítőjük: Tóthné Sási Katalin oktató. Ők jutottak tovább a második fordulóba, amelyet a jelenlegi helyzet miatt online formában szerveztünk meg az iskolában, december 3-án. A diákok egy helyesírási tesztet töltöttek ki és megírtak egy tollbamondást, melynek hanganyagát egy megadott weboldalról kellett letölteni. Ez utóbbit postai úton küldtük el a versenyt szervező intézménynek. Eredetileg az eredmények december 12-én nyilvánosságra kerültek volna, de sajnos ez a határidő kitolódott, mert nem minden tollbamondás szövege érkezett meg postai úton.

A megyei fordulóban, technikum, szakgimnázium kategóriában Flaisz Melani első, míg szakképző iskola kategóriában Tóth Vivien második helyezést ért el. Ezúton is gratulálunk nekik!

Podmaniczky Gabriella
munkaközösség-vezető


2015. december 3. - Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny iskolai fordulója, ahol a versenyzők egy helyesírási feladatlap segítségével mérhetik össze tudásukat. A győztes két kategóriában kerül kihirdetésre: a szakközépiskolai és szakiskolai tanulók, melyek legjobbjai iskolánkat képviselik majd a verseny megyei fordulóján.

Az iskolai fordulóban továbbjutó versenyzők

 • Szakközépiskolai kategória: Fenyvesi Soma 12.B
  (felkészítő tanára: Ladnai Attiláné)
 • Szakiskolai kategória: Bazsik Szilvia 12/1
  (felkészítő tanára: Soós Andrea)

Néhány észrevétel a résztvevőktől

Csipkereki Nikoletta 9.A

"Jó volt a verseny. Nekem tetszett. Izgalmasnak találtam, hogy az elején várni kellett egy picit a feladatlapokra. Aztán a felügyelő tanár elmondta a verseny menetét és segített értelmezni a feladatokat. Ezek után kezdődhetett a verseny, mely alatt végig csend volt, mindenki feszülten dolgozott. A legtöbben igen hamar, 45 percen belül végeztek. A feladatok nem voltak túl nehezek, de azért volt amivel meggyűlt a bajom. Jövőre szeretnék több pontot elérni."

Fenyvesi Soma 12. B (a helyesírási verseny szakközépiskolai győztese)

"Nem számítottam rá, de nagyon örültem, amikor kiderült, hogy én képviselhetem iskolámat a megyei versenyen. Megpróbálok a lehető legjobban teljesíteni majd, hogy tovább tudjam öregbíteni iskolám hírnevét."

Szép Magyar Beszéd verseny

2019

2019. február 21-én rendezték meg a Szép magyar beszéd verseny megyei fordulóját Kecskeméten, a Református Gimnáziumban.

A Wattayt Csizovszki Melani (11.A) és Szabó Anna (10.A) tanulók képviselték, akik az iskolai házi versenyen első és második helyezést értek el. A diákok elsőként a szabadon választott szöveget olvasták fel, majd rövid felkészülés után a második körben a kötelező szöveg következett. Végül a zsűri értékelte a tanulók teljesítményét. Sok hasznos tanácsot is megfogalmaztak, melyekre érdemes lesz odafigyelni a jövőbeni felkészülésnél: megfelelő hangsúlyozás, íve legyen a mondatban és ne essen szét, az egyes írásjelek szerepe stb.

Tanulóink emléklappal és könyvajándékkal érkeztek haza a jó hangulatú, szinte családias légkörű versenyről. Gratulálunk nekik a felkészülés alatt tanúsított kitartó munkájukhoz!

- Podmaniczky Gabriella -


2015. december 10-én a Szép Magyar Beszéd verseny megmérettetésén adhatnak számot a tanulók retorikai képességeikről.

Jelentkezz Te is, hiszen ennek a képességnek a tudatos használatával a mindennapok során Te is számtalan előnyre tehetsz szert!

Egy kis humor :)

A verseny eredménye

Szavalóverseny

2015. november 19-én került megrendezésre az iskolánk Szavalóversenye. A verseny tétje igen nagy, hiszen a győztes elnyerheti a Wattay legjobb szavalója kitüntető címet.

A verseny végeredménye

 1. Szakál Zoltán Szé/12/1
  (felkészítő tanára: Podmaniczky Gabriella)
 2. Kardos Klaudia Mercédesz 10.B
  (felkészítő tanára: Soós Andrea)
 3. Kubinyi Rozina 11.B
  (felkészítő tanára: Ladnai Attiláné)

Különdíjasok

A szavalóversenyen készült képek