Országos kompetenciamérés

Az országos mérésekről röviden

A 2002/2003. tanévtől minden évben, május utolsó szerdáján írják meg a tanulók, az Országos kompetenciamérést. A mérés a tanulók matematikai eszköztudását és szövegértési képességeit vizsgálja. A tesztek olyan feladatokból állnak, amelyek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét megvalósulását mérik, hanem a tanulóknak azt a képességét, hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában.

A mérés célja az iskolák és fenntartóik számára a helyi szintű értékeléshez szükséges adatok biztosítása és a pedagógiai mérés-értékelés módszereinek terjesztése. A mérést követően minden fenntartó, intézmény és telephely eredményeiről jelentés készül, amelyben a helyi eredmények az országos, illetve a hasonló jellemzőkkel rendelkező fenntartók, intézmények és telephelyek eredményeihez viszonyítva jelenik meg, ezzel segítve az iskolák és fenntartóik számára a helyi szintű értékelést.

Az Országos kompetenciamérések fenntartói, intézményi és telephelyi szintű eredményei a 2006/2007. tanévi méréstől nyilvánosak. A tanulók eredményei a 2007/2008. tanévi méréstől kezdődően a mérési azonosító megadásával lehetséges.

Az országos mérések eredményei (2008-tól kezdődően) ezen a honlapon tekinthetők meg:

A mérésben részt vevő azon tanulók egyéni elemzését lehet megtekinteni, amely tanulók tesztfüzetének kijavítása és feldolgozása központilag történt. A tanulói jelentések megtekintéséhez a tanulónak a mérés napján kiosztott egyedi Mérési azonosítójára van szükség. Az esetleg elveszett vagy megsérült Névkártya/Mérési azonosító pótlását csak attól az oktatási intézménytől lehet kérni, amellyel a tanuló tanulói jogviszonyban áll.

A mérés napján a tanulók saját nevükre szóló Névkártyát kapnak, amelyen szerepel a tanuló Mérési azonosítója. A Mérési azonosító segítségével tudják megtekinteni a tanuló mérésben elért eredményéről készülő egyéni jelentést a az Oktatási Hivatal honlapján. A Névkártyán található név és Mérési azonosító összekapcsolását csak az iskola tudja elvégezni. A két adat együttes kezelésére az iskolán és a tanuló szülőjén kívül senki sem jogosult.

Az iskolára vonatkozó aktuális jelentések itt találhatóak

Netfit

A Magyar Diáksport Szövetség 2013. május 24-én útnak indította az „A testnevelés új stratégiájának és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása és az önkéntes részvétel ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében” –T.E.S.I. elnevezésű kiemelt projektjét.

Ennek keretében létrehozták a magyar iskolarendszerben egységesen működtethető, egészségközpontú fittségmérési-értékelési rendszert. Az új fizikai fittségmérési rendszer a NETFIT, vagyis a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt elnevezést kapta.

A NETFIT-et a következő tesztek alkotják:

A NETFIT 4 fittségi profilban 9 mérés segítségével jellemzi a tanulók állóképességét, erejét, hajlékonyságát és testösszetételét. A mérések eredményei teszttől függően két illetve három zónába kerülhetnek.
 • Egészségzónába,

 • fejlesztési zónába,

 • fokozott fejlesztési zónába.

Testösszetétel és tápláltsági profil:

 • Testtömeg mérése – testtömeg-index (BMI)
 • Testmagasság mérése
 • Testzsírszázalék-mérése – testzsírszázalék

Aerob fittségi (állóképességi) profil:

 • Állóképességi ingafutás teszt (20 méter) – aerob kapacitás

Vázizomzat fittségi profil:

 • Ütemezett hasizom teszt – hasizomzat ereje és erő-állóképessége
 • Törzsemelés teszt – törzsfeszítő izmok ereje és nyújthatósága
 • Ütemezett fekvőtámasz teszt – felsőtest izomereje
 • Kézi szorítóerő mérése – kéz maximális szorító ereje
 • Helyből távolugrás teszt – alsó végtag robbanékony ereje

Hajlékonysági profil:

 • Hajlékonysági teszt – térdhajlítóizmok nyújthatósága, csípőízületi mozgásterjedelem1

A NETFIT lehetővé teszi a diákok számára, hogy a fittségi teszteredményeiket online környezetben, az összes mérési eredmény figyelembevételével kezelni tudják. A szülők számára is biztosítja, hogy követni tudják gyermekeik fizikai fittségi adatait, és tájékozódni tudjanak fejlődésükről. A pedagógusok számára pedig lehetővé válik a diákjaik és osztályaik együttes kezelése, fejlődési jellemzőik, állapotváltozásuk nyomon követése.

A NETFIT szoftveres alkalmazása olyan személyre szabott értékelési lehetőséget kínál minden tanuló számára, amely vizuálisan is szemlélteti a fittségi állapotot, valamint konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a fejlesztés érdekében.2

Ha többet szeretne megtudni a NETFIT-ről keresse fel a NETFIT honlapját vagy kérdezze gyermeke testnevelő tanárát.

Az iskolára vonatkozó aktuális jelentések itt találhatóak

Források