Diákélet

"Málenkij robot"

Megelevenedett a magyar történelem a Wattay 11.A osztálya előtt

A rendhagyó történelemórára 2019. február 5-én került sor a Ferencvárosi pályaudvaron található atombunkerben, a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelyén.

A téma választásánál figyelembe vettem a február 25-ei “Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját”, a diákok életkori sajátosságait, nem utolsó sorban a tanmenetet, ezért esett a választásom a MNM Málenkij Robot Emlékhelyére.

A rendhagyó történelemóra a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állított emléket. A II. világháború végén a “szovjet felszabadítás” újabb megpróbáltatások elé állította Magyarország lakosságát, hiszen több százezer magyar lakos került a szovjetek fogságába különféle kényszermunkatáborokba (GULAG / GUPVI).

A 1,5 órás februári hidegben történt tárlatvezetésnek köszönhetően átérezhettük az elhurcoltak által átélt hideget, megismerkedtünk a Szovjetunióba történő deportálásokkal, a kényszermunkatáborok szigorú szabályaival, a rabok embertelen mindennapjaival és hazatérésük körülményeivel.

A kirándulás kollégám, Csatai Gáborné kísérete nélkül nem valósulhatott volna meg. Ezúton szeretném megköszönni kollégám együttműködését.

Kardos Bence

A kiránduláson készült fotók