Diákélet

Egy felejthetetlen nap margójára

Kirándult a 11.B

2019. május 10-én a 11.B, az osztályba járó Faragó Henrietta szüleinek meghívására, Bócsán tölthetett el egy felejthetetlen napot.

A rendhagyó osztálykiránduláson különböző kézműves foglalkozásokkal vártak bennünket a házigazdák. Mindenki kipróbálhatta a gravírozást üvegpoháron, a pirográfot vagy épp a lufihajtogatást. Ugrálhattunk nagy trambulinon, kényelembe helyezhettük magunkat a fészekhintákban. A fiúk fociztak is, többen pedig pingpongoztak. Nagy élményt jelentettek a tanyán élő állatok is: ló, nyuszi, cica. A bátrabbak — Heni apukájának közreműködésével — off-roadozni is mehettek a közeli nagy buckákra. Közben rotyogott a bográcsban a marhapörkölt, amit jóízűen fogyasztottunk el ebédre. A friss levegőtől kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagon tértünk haza.

Köszönjük a Faragó családnak az önzetlen felajánlást, hogy térítésmentesen vendégül láttak bennünket!

Podmaniczky Gabriella
osztályfőnök

A kiránduláson készült fotók

"Málenkij robot"

Megelevenedett a magyar történelem a Wattay 11.A osztálya előtt

A rendhagyó történelemórára 2019. február 5-én került sor a Ferencvárosi pályaudvaron található atombunkerben, a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelyén.

A téma választásánál figyelembe vettem a február 25-ei “Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját”, a diákok életkori sajátosságait, nem utolsó sorban a tanmenetet, ezért esett a választásom a MNM Málenkij Robot Emlékhelyére.

A rendhagyó történelemóra a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állított emléket. A II. világháború végén a “szovjet felszabadítás” újabb megpróbáltatások elé állította Magyarország lakosságát, hiszen több százezer magyar lakos került a szovjetek fogságába különféle kényszermunkatáborokba (GULAG / GUPVI).

A 1,5 órás februári hidegben történt tárlatvezetésnek köszönhetően átérezhettük az elhurcoltak által átélt hideget, megismerkedtünk a Szovjetunióba történő deportálásokkal, a kényszermunkatáborok szigorú szabályaival, a rabok embertelen mindennapjaival és hazatérésük körülményeivel.

A kirándulás kollégám, Csatai Gáborné kísérete nélkül nem valósulhatott volna meg. Ezúton szeretném megköszönni kollégám együttműködését.

Kardos Bence

A kiránduláson készült fotók