Nagy Attila Szavalóverseny

2017. március 18-án 21. alkalommal rendezték meg az ismert színész emlékére alapított megyei versenyt, a Nagy Attila Szavalóversenyt.

A résztvevő középiskolás diákoknak egy szabadon választott költeménnyel kellett készülniük. A helyszínt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolája biztosította. A szakértőkből álló zsűri két korcsoportban (9-10. és 11-12. évfolyam) hallgatta meg a tanulók előadásait, összesen 29 szavalat hangzott el. A résztvevők nagy élvezettel hallgatták a változatos témájú költeményeket, melyek az emberi élet pillanatait gyűjtötték csokorba: szerelem, boldogság, bánat, elmúlás egyaránt jelen volt ezekben az alkotásokban. Sok ismert költő művét elevenítették meg a diákok, mint például Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor vagy éppen Szilágyi Domokos; de több olyan alkotó is jelen volt a repertoárban, akik még nincsenek benne annyira a „köztudatban”, ilyen volt Tóth Krisztina, Sík Mihály vagy éppen Aranyosi Ervin verse. A versek mellett azok előadásmódja is nagy változatosságot mutatott: volt, aki visszafogottabb stílusban mondta el a választott költeményt, de voltak olyan tanulók is, akik színészeket meghazudtoló előadásmódot mutattak fel. A zsűri elnöke Komáromi Attila volt, aki magyar-történelem-szociológia szakos tanár, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója volt, a Forrás szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat szerkesztőségi munkatársa és a Kecskeméti Katona József Társaság elnöke. Beszédében kiemelte, hogy nagyon magas színvonalú versenynek lehetett tanúja, megköszönte a diákok lelkes felkészülését és pedagógusaik áldozatos munkáját, egy-két jó tanáccsal látta el a résztvevőket. Minden versenyző kapott emléklapot és egy kis ajándékot.

Iskolánkat két tanuló képviselte. Kardos Mercédesz Klaudia 11.B osztályos tanuló (felkészítő pedagógus: Soós Andrea Ildikó), aki Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versét adta elő, mellyel korcsoportjában a 6. helyezést érte el. Fenyős Mónika 12.A osztályos tanuló (felkészítő pedagógus: Podmaniczky Gabriella) Aranyosi Ervin: Ne bánd az őszt! című versét szavalta, melyet a zsűri különdíjjal jutalmazott egy kis ajándékcsomag formájában. A tanulókat Podmaniczky Gabriella kísérte el a versenyre.

A kellemes hangulatú megmérettetésen mindenki jól érezte magát és élményekkel gazdagon térhetett haza.

Döntő

A Nagy Attila Középiskolás Szavalóverseny országos döntőjét 2017. április 9-én rendezték meg Budapesten, amelyre magas színvonalú szavalata miatt Kardos Mercédesz Klaudiát is meghívták. A Politikatörténeti Intézetben tartott eseményen a zsűri elnöke Balázsovits Lajos színész-rendező volt.